19 Ekim 2013 Cumartesi

Tavuklu Bohça Börek



Börek aslında misafir sofralarının olmazsa olmazlarından biri. Ama 'haydi börek yapalım' denilince de akla çok çeşit gelmez. Peynirli döşeme börek, ıspanaklı gül böreği ya da kıymalı börek. Peki tavuklu bohça börek yapmayı hiç denediniz mi? Bence tadı da sunumu da müthiş. Ha bir de anne yadigarı bir tarif olduğunu söylemeden geçmeyeyim:) Haydi kolları sıvayın... Şimdiden afiyet olsun...



Malzemeler:
1 adet tavuk göğsü
1 adet tavuk but
1 adet orta boy soğan
Yarım çay bardağı zeytinyağı
4-5 adet yufka
250 gram Muratbey tereyağı
250 gram garnitür
1 yumurta sarısı
Bir tutam maydanoz
Çörekotu
Karabiber, tuz, köri

Nasıl Yaparım?
Tavuk göğsü ve butunu derin bir tencerede bol suyla haşlayın. Tamamen haşlandıktan sonra soğumaya bırakın ve ardından tavuk etlerini tel tel ayırın.
Bir tavada zeytinyağını hafif kızdırın. Minik minik doğradığınız soğanı tavada pembeleşene kadar kavurun. Soğanlar pembeleştikten sonra tel tel ayırdığınız tavukları ekleyin ve kısık ateşte kavurmaya devam edin. Yaklaşık 10 dakika bu şekilde kavurduktan sonra suyunu süzdüğünüz bezelye-havuç-patatesli garnitürü ekleyin ve tavada karıştırmaya devam edin. 10 dakika da bu şekilde kavurduktan sonra damak zevkinize göre tuz, köri ve karabiber ekleyin. Dilerseniz baharatları kendi zevkinize göre çeşitlendirebilirsiniz. İyice harmaladıktan sonra ocağın altını kapatın. İnce ince doğradığınız maydanozu ekleyin, soğumaya bırakın.
Bir tavada 250 gram Muratbey tereyağını eritin. Eridikten sonra ocağın altını kapatın ve yarım su bardağı su ekleyin.
Bir yufkayı tezgahınıza serin. Her yerine gelecek şekilde su-tereyağ karışımını bir fırça yardımıyla sürün. Yufkanın iki kenarını tam ortada buluşacak şekilde kapatın. Tekrar yağ-su karışımını sürün. Bu kez sağ ve sol kenarlarından kapatın ve yufkayı kare haline getirin. Bolca tereyağ-su karışımından sürün.
Kare haline getirdiğiniz yufkayı bıçak yardımıyla 4 adet kare parça çıkacak şekilde kesin. (Yani önce uzunlamasına ortadan ikiye kesin. Ardından eninden ikiye kesin)
Her bir kare parçanın ortasına 1 yemek kaşığı tavuklu garnitürlü harç koyun. Köşelerden ortaya doğru kapatın ve bohça görünümünü elde edin. Ters çevirip kıvırdığınız kenarlar alta gelecek şekilde tepsiye dizin. Her yufkaya aynı işlemi yaptıktan sonra üzerlerine yumurta sarısı sürün. Çörekotu ile süsleyin.
180 derece ısıttığınız fırında 30-45 dakika pişirin. Sıcak servis edin. Afiyet olsun!



0 yorum:

Yorum Gönder