2 Ocak 2012 Pazartesi

Ispanaklı Börek




Seneler önce rahmetli babaannemin elinde açarak yaptığı ıspanaklı böreğin tadını ve güzelliğini anlatır dururdu babam. Bundan olacak ki babamın en sevdiği hamurişleri arasında ıspanaklı börek ilk sırayı alırdı. Sanırım ben de bu duyguları taşıdığım için bu tarifi yaparken ayrı bir özen gösteriyorum. Aşağıdaki malzemelerle dilerseniz döşeme börek de yapabilirsiniz. Ama ne olursa olsun ıspanakları çok iyi yıkamayı unutmayın!


Malzemeler:
4 yufka
1 kg ıspanak
1 kuru soğan
1,5 su bardağı süt
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 yumurta
Tuz, karabiber, pul biber
Üzeri için haşhaş





Nasıl Yaparım?
Ispanaklarınızın kök kısımlarını keserek ayıklayın ve yıkayın. Çok çamurlu bir sebze olduğu için sizi epey uğraştıracaktır. Zira ben bu fotoğrafını gördüğünüz böreği yaparken yaklaşık 2 saat ıspanakları yıkamakla uğraştım. Temizlediğiniz ıspanakları dilediğiniz büyüklükte doğrayın. Kuru soğanı ince ince kesin ve ıspanağa ekleyin. Üzerine yaklaşık bir tatlı kaşığı tuz, dilediğiniz kadar karabiber, pul biber dökün ve tüm malzemeleri elinizle ovun. Bu sayede ıspanağınızın diriliğini kaybettiğini göreceksiniz.

Derin bir kasede yumurtayı çırpın. Süt ve zeytinyağını ekleyin. Yufkalarınızı ikiye bölün.
Mutfak tezgahınıza serdiğiniz yarım yufkanın üzerine, hazırladığınız sütlü karışımı bir kaşık yardımıyla azar azar sürün. Ardından ıspanaklı harcınızı yufkaya gelişi güzel dizin ve rulo haline getirin. Yağladığınız fırın tepsisine rulo haline getirdiğiniz yufkaları, tepsinin ortasından başlayarak içten dışa doğru sarın. Bu işlem sonunda yufkanız tepside gül şeklini alacaktır. İç harcını katıp rulo yaptığınız diğer yufkaları da tepsinizdeki gülün etrafına sarın. Sütlü harcınızdan kalırsa böreğinizin üzerine fırça yardımıyla sürebilirsiniz. Böreğinizi 180 derece fırında yaklaşık 45 dakika pişirin. Piştiğini anlamak için altı ve üstünün nar gibi kızarmış olması gerekir. Afiyet olsun!
NOT: Sipariş için unsutseker@gmail.com'a mail atabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder