26 Aralık 2011 Pazartesi

Çıtır Kurabiye








Aslında bu kurabiyenin tarifini annemden ilk öğrendiğimde tarif defterime adını 'Susamlı Kurabiye' olarak kaydetmiştim. Ama bu enfes kurabiyeyi her yediğimde susamların, içinde 'çıtır çıtır' etmesi ona bu ismi vermemin daha doğru olduğunu düşünmemi sağladı.
Çıtır Kurabiye'nin yapımı aslında biraz zor, her un kurabiyesinde olduğu gibi yoğurmak için kol kuvveti gerektiriyor.  Ben bazen kurabiyeleri fırından çıkardıktan sonra üzerine pudra şekeri ve tarçını karıştırarak koyuyorum. Bu da Çıtır Kurabiyelerimi daha aromatik bir tatla sunmamı sağlıyor.


Malzemeler:
Bir paket margarin
Bir çay bardağı sıvı yağ
Bir su bardağı susam
Üç çorba kaşığı pudra şekeri
Bir paket vanilya
Un







Nasıl Yaparım?
Pek çok tarifte margarini eritilmiş ya da katı halde kullanmak mümkün. Ancak Çıtır Kurabiye'de tercihimiz margarini katı halde kullanmaktan yana. Bir saat önceden buzdolabından çıkarırsanız hamuru yoğurmanız daha kolay olur. Göz kararı un koyduğunuz bir kaba bir paket margarini ekleyin. Hazır una sıvı malzemeler eklenmemişken unla daha kolay karışması için pudra şekeri ve vanilyayı koyun. Bu arada bir teflon tavada susamları kavurun ama çok kızarmasına izin vermeyin. Kavrulmuş susamları ve sıvı yağı karışıma ilave edin ve yoğurun.
Hamur elinize yapışmayacak hale gelene kadar yoğurduktan sonra ceviz büyüklüğünde toplar yapıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Önceden ısıttığınız 170 derecelik fırında yaklaşık yarım saat pişirin. Fırından çıkardıktan 10 dakika sonra üzerine pudra şekerini eleyin. Çıtır Kurabiyeleriniz servise hazır.
Afiyet olsun!

NOT: Sipariş için unsutseker@gmail.com'a mail atabilirsiniz.





1 yorum: